Trykte skinnfeller

 

Babyskinn i gotlandsfår

Nå har jeg nettopp gjort ferdig et skinn i blankt og fint gotlandsfår. Det er en liten gutt som er født for et par dager siden som skal få det i gave av bestemoren sin.

Her er et vegetabilsk garvet skinn. Det kan ikke vaskes, så jeg benyttet anledningen til å kante det med rødt, når jeg allikevel ikke kan utsette det for situasjoner der kantebåndet kan farge av. Ganske lekkert?

Dette er ullsiden av Alva-fellen. Den er sydd av gotlandsfår og leicesterfår med 20 mm ullengde. Den er 120 x 120 cm og er kantet med grå svinemokka. 

Det er ganske mye arbeid å sy rutefeller, men de blir jo fine?

Jeg liker å ta igjen rutemønsteret i trykket på baksiden.

Dette er en fell av fire like gotlandsfår med 40 mm ullengde. Den har brudekant og er ca 125 x 160 cm. Slike skinnfeller brukes omtrent som et sofapledd, for de er lette og delikate og kan brettes sammen uten at de tar alt for mye plass.

Her har vi et pledd i leicesterfår (hvitt og småkrøllet). Det var visst ikke helt ferdig kantet da jeg tok dette bildet …

Både denne lille fellen, som er sydd av ett skinn og den over, som er stor nok til å dekke ei dobbeltseng, er sydd av vegetabilsk garvede skinn. De er gulere på baksiden (trykksiden) enn andre skinn, og de må renses når de blir skitne, for de tåler ikke vask. Dette er gotlandsskinn som er klippet ned til 20 mm.

Reklame

29 svar til Trykte skinnfeller

 1. Fale Artut sier:

  Hej!
  Vi har Värmlandsfår i olika färger. Vi skickar fällar för garvning en gång om året, på hösten. Några är oklippta, med lång ull, andra är klippta, «babyskinn».
  Om det är något som Du är intresserad av kan Du ta kontakt på mail eller blogg.
  Det kanske kan vara av intresse framöver. Rasen är gammal, Allmogefår, och vi har alla färegr. Årets lamm är dock inte bruna.

 2. Jeg lurer på hvor mye det koster for et sauskinn. Er skinnene kromgarvet?
  Har sydd noen feller av kromgarvet villsau.

  • skinnfell sier:

   Jeg har både kromgarvede, vegetabilskgarvede og vaskbare kjemisk garvede skinn uten krom. Prisen varierer like mye som beredningsmåten. De billigste skinnene mine er villsauskinn til 690 og de dyreste er uklippede, store gotlandssinn til 2000.

 3. Elizabeth sier:

  Hei!
  jeg holder på å sy en vest av tibetansk saueskinn, og surfet litt rundt på nettet for å lære. Har hevet meg ut i det uten erfaring…må nok ha ny nål og fot. Okke som, ville bare si at det er utrolig vakre ting du lager! Helt fantastisk! Flott at noen holder slike fine kunsthåndverktradisjoner vedlike. Nå ble jeg så inspirert at jeg skal forsøke å trykke littt mønster på vesten min, og til å trykke med skal jeg forsøke et par antikke batikkmønsterformer jeg har fra Indonesia. De er i metall (jern) tror du det går bra??

  Hilsen Elizabeth

  • skinnfell sier:

   Hei. Hyggelig at du liker skinnfellene mine! Jeg har ingen erfaringer med metallformer, men jeg har prøvd å trykke med afrikanske og asiatiske trykkblokker i tre som har vært brukt til stofftrykk. Det funker for så vidt OK, men ikke i kombinasjon med norske skinnfelltrykkblokker. Det er fordi de tradisjonelle skinnfellblokkene er har kraftige linjer og skiller seg fra stofftrykkblokkene som gjerne er småmønstrede og detaljrike.
   Du får vel noen rester av skinnet ditt som du kan gjøre et prøvetrykk på?
   Hilsen Britt

 4. Anne Julie sier:

  Hei
  Blir bare mer og mer imponert av bloggen din.
  Jeg har tenkt å sy meg en skinnpose til baby og lurer på hvor store skinnene må være for å få nok til sømmene og brudekanten?

  Hei Anne Julie
  50 x 75 cm er bra mål på hver av de to skinna i babyposen. Hvis du har litt store skinn får du gjerne nok til en kant på 3 eller 3,5 cm rundt fra nakken og sidene på skinnet.

  • skinnfell sier:

   Hei Anne Julie
   50 x 75 cm er bra mål på hvert av de to skinna i babyposen. Hvis du har litt store skinn får du gjerne nok til en kant på 3 eller 3,5 cm rundt fra nakken og sidene på skinnet.

 5. Cecilie sier:

  Hei

  Eg lure på om eg kan stille deg eit spørsmål?
  Eg har eit kunstprosjekt på gang, og lurer på om du trur det er mulig å sy eit korsett
  av grisehud? Og kor kan eg eventuelt få tak i huden?

  Mvh Cecilie

  • skinnfell sier:

   Det går sikkert an, men grisehud kan være så ulikt. Svinemokka kaller vi tynt semsket skinn. Dette er farget til alle mulige fargevarianter og kan sys omtrent som stoff. – Men det er kanskje ikke den effekten du er ute etter?

 6. Jan Larsen sier:

  Hei Britt
  Ser du er proff innen skinnfelltrykk. Det er utrolig mange fine feller du har, med flott avstemt mønster. I denne forbindelsen vil jeg opplyse at jeg kan lage trykkblokker til deg, om du skulle ønske det. Jeg skjærer alle blokkene for hånd slik at mønsteret kan tilpasses hver enkelt blokk og mønstervalget er fritt. Har du et eget mønster du skulle ønske så bruker vi gjerne det til å lage en blokk.
  Mvh. Jan

 7. Åse Gro Andersen sier:

  Hei Britt!
  Vi er et par jenter som virkelig har fanget interresse for div skinnfeller/skinnprodukter, men så er det jo engang sånn at som nybegynner hvet man ikke å få tak i det man trenger av produkter .Så derfor lurte jeg på litt hjelp til å skaffe svinemokka. Har du en eller flere adresser for dette gjerne i Telemark.
  MVH Åse Gro

  • skinnfell sier:

   Hei Åse Gro
   Svinemokka kan du få kjøpt på skinnlåven på Norderhov ved Hønefoss. Du må kjøpe hele skinn, og de er ganske store. Jeg pleier å kjøpe skinn som jeg skjærer til i 20 mm brede striper til kanting av skinnfellen. (Til bånd over sømmene bruker jeg ikke svinemokka, men skinn fra buken av sauaskinnene som jeg syr fellen av. Jeg klipper av ulla og skjærer 10 – 12 mm brede bånd til dette.)
   Hvis du bare trenger litt svinemokka til kanting av en fell eller så, kan du få kjøpt av meg. Jeg tar 40 kr/m for 20 mm brede bånd.
   Hilsen Britt

 8. hei er det mulig å få kjøpt ei bok av deg?

  Anne siri Haugen
  Fåmyråsen 49
  4640 søgne.

  • skinnfell sier:

   Boka om skinnfeller har kommet i ny utgave nå, på Cappelen Damm forlag. Den er å få kjøpt hos alle bokhandlere, på nettstedet til Cappelen Damm og gjennom Hobbybokklubben.
   Hilsen Britt

 9. Anne Grete Eide sier:

  HeI Britt kan eg få kjøpe rødt svinemocca til tøffler hos deg ? Kan du si hvordan man klipper ned pelsen ?
  Anne Grete

 10. Inger Holm Jørgensen sier:

  Jeg har tenkt å sy babypose til mitt barnebarn og lurer i den forbindelse hva slags skinn jeg kan bruke? Kan få kjøpt villsau, men de er kanskje for små. Jeg har kjøpt boken og beundrer dine flotte feller. I den er det en flott pose. Jeg har også tenkt å sy en stolfell som jeg vil kle med mitt vevde åkle . Til den kan man vel bruke hva som helst ? Mvh. Inger.

  • skinnfell sier:

   Hei Inger
   Det er riktig at villsauskinn er ganske små, men det største problemet er at de har finfibret underull som toves lett. Hvis du vil ha en babypose som tåler litt tøff behandling i årevis bør du velge norsk pelssau eller gotlandsfår
   Til ting som skal være mere til stas kan du velge villsau, – men dette er et delte oppfatninger om.
   Hilsen Britt

 11. Turid Ersdal sier:

  Hei,

  Jeg jobber med en barne- og ungdomsgruppe for et husflidslag i Stavanger og vi planlegger å lage sitteunderlag av saueskinn med trykk på baksiden med barna.
  Vi skal ha en testkveld på torsdag der vi lager noen mønster i en tynn plastmatte. Vi har kjøpt tekstilmaling som vi skal bruke på mønstrene, men er litt usikker på om dette er beste metode. Har du noen tips til oss?

  Hilsen Turid

 12. Kari Rød sier:

  Hei. Ønsker å bestille lintråd hos deg. Hvor gjør jeg det, har du en nettside for bestilling? Eller er dette nok. Jeg trenger 1 «rull»- skal sy 2 gyngestolfeller. Trenger også nåler, har du det for salg også?

 13. Hello there. I just recently found you. I’m from New York and interested in applying this craft to my Finnsheep pelts. Is it possible to purchase stamps or at the very least the designs so I can try to make my own? -CaraLeigh

 14. Hilde Strømmen sier:

  Hei

  Jeg har kjøpt noen pelssaufeller som er litt «rufsete» på trykkesiden. Har du noe tips til hvordan man kan få dem glattere slik at trykkene blir finere?

  Hilsen Hilde

 15. Brit Arild Myrseth sier:

  Hei. Har fått et nydelig saueskinn med trykk. Må skinnet innpreneres før vi begynne og bruke det ? Dette er et skinn som skal være i en gyngestol , skal trykk siden være opp. Takknemlig for svar

  • skinnfell sier:

   Hei. Det kan være lurt å impregnere den trykte siden med impregneringsspray for tekstil og semsket skinn. Hvilken side som skal være opp … Annen hver dag! Nei, det er et smaksspørsmål. Ullsiden er nok mere motstandsdyktig mot flekker og slitasje.

 16. Hanne roterud sier:

  Hei. Hvor kan man få kjøpt maling til trykkinga?

  • skinnfell sier:

   Hei
   Fargen som vi trykker med er «Palett» tekstiltrykkfarge for lyse tekstiler fra Panduro. Du må blande fargene selv, og hvis du går noen år bakover på bloggen, – eller ser på «Kategorier» finner du et innlegg fra 08.06.11 om blanding av farge til skinnfelltrykk.
   Hilsen Britt

 17. Elisabeth Storvand Gulseth sier:

  Hei, Britt😊! ENDELIG fant vi det vi har vært på utkikk etter siden vi overtok en hytta vår! Det store, vakre sengeteppet 280×200. Hva koster noe slikt, og hvor lang tid tar det å få et slikt ferdig. Mvh Elisabeth Storvand Gulseth

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s