Stell og renhold av skinn

Vask og rens av saueskinn

 

Jevnlig renhold

Skinnfellen ristes kraftig utendørs.

Når muligheten byr seg …

Kald og ren nysnø er velegnet til rengjøring av skinnfell.

La fellen først ligge utendørs til den er blitt kald. Når fellen er avkjølt, legges den utover i snøen med ullsiden ned. Dra den fram og tilbake i snøen.

Rist fellen kraftig.

Vask av skinnfell

Kraftig risting og rengjøring i snø, vil normalt holde fellen fin i lang tid. Dersom det blir behov for ytterligere rengjøring, er kan de fleste skinn som er beredt i Norden senere år vaskes. Dette gjelder ikke for vegetabilsk garvede skinn som må renses. (Vegetabilsk garvede skinn er gjerne merket med ”eko-skinn” hvis de er svenske.)

Til vask av skinn, brukes Milo, spesialvaskemiddel for ull, eller mild sjampo med lav pH.

Etter skylling  og en kort sentrifugering, henges/legges fellen til langsom tørk på et sted som ikke er for varmt.

Etter tørking kan skinnet krympe og stivne noe. For å få skinnet mykt igjen, skal det ristes og strekkes i alle retninger før det er helt tørt.

Fellen kan også renses av et profesjonelt renseri.

Reklame

32 svar til Stell og renhold av skinn

 1. Margrethe sier:

  Hei Britt!
  Jeg har fått tak i et saueskinn med lang pels, som dessverre lukter veldig sau. Kan jeg vaske det med milo i badekaret for å bli kvitt lukta? Ulla ser fin og ren ut. Må jeg eventuelt gjøre noe med ulla etter vasken?

  • skinnfell sier:

   Hvis ikke skinnene er ordentlig avfettet kan de lukte ganske kraftig «fenalår»! Det blir liksom ikke riktig å ha den lukta i huset når det står noe helt annet på menyen. Om skinnet ditt tåler vask er avhengig av hvordan det er beredt. Det er en del vegetabilsk garvede skinn som ikke tåler vask. Disse skinnene er gjerne litt gyllene på baksiden. Skinn som er beredt hos Granberg er gulaktige på baksiden. De kan vaskes, men må mykgjøres mens de tørker, slik at de ikke blir stive. Strekk skinnet i alle retninger. Skinn fra Granberg pleier ikke å lukte vondt.
   Det sikreste er å henge skinnet ut til grundig lufting, men hvis lukta ikke er til å leve med kan du ta sjansen på å vaske det og se hva som skjer. Da bør du bruke Sunlight-såpe eller en mild shampo med lav pH. Et smart triks for å få ulla fin er å bruke hårbalsam i ulla og bare skylle den lett ut. La skinnet tørke langsomt og stekk og rist det innimellom.
   Lykke til!
   Hilsen Britt

 2. Ingrid sier:

  Hei Britt!

  Vet du om det er noen måte å få skinnet mykt igjen hvis det er stivnet? Jeg vasket det i milo, men kjente ikke til trikset med å riste og strekke det før det er blitt tørt.

 3. Beate sier:

  Hei! Har et vognskinn til minstemann, men nå har ullsiden blitt litt flat og ikke så myk som da den var ny. Tror egentlig ikke en vask er nødvendig, da den primært er brukt i seng og dypvogn på kalde dager. Er det noe man kan foretå seg med henblikk på å holde ulla myk?

  Hilsen Beate

  • skinnfell sier:

   Hvis du tar ei spray-flaske (Jif-flaske el.lign) og sprayer på rent vann, skal du se at det gjør underverker! Gni vannet ned i ulla og rist skinnet kraftig (utendørs). La skinnet ligge flatt og tørke. Lykke til!
   Hilsen Britt

 4. Maren Holm-Larsen sier:

  Heihei!
  Jeg har en saueskinnspose til baby som er blitt helt stiv. Jeg vasket noen flekker med sitronsåpe, og holdt hele posen under dusjen for å få bort såpen. Så sentrifugerte jeg skånsomt i maskin og hang posen først til tørk på badet og så på altanen. Og nå er skinnet stivt som papp der det var gjennomvått etter dusjingen… Det kjennes som om det skal knekke. Kan posen reddes?

 5. Ingrid :) sier:

  Hei! Har et villsauskinn som er flatt og flokete og ikke så veldig fint lengre. Er det noe som kan gjøres for å få skinnet mykt og fint igjen?

  • skinnfell sier:

   Hvis skinnet ditt er beredt i Norge i «nyere tid» er det sannsyneligvis vaskbart. Da kan du vaske hele skinnet for hånd med et spesialvaskemiddel for ull, f eks Milo.Så skyller du det godt og tilsett gjerne Milo sitt skyllemiddel med lanolin i siste skyllevann. Det er viktig at vannet du bruker til å vaske og skylle ikke er over 30 grader!
   Deretter kan du sentrifugere skinnet lett i vaskemaskina. Så strekker du skinnet i alle retninger og legger det flatt til langsom tørk. Ikke bruk varmt badegulv eller annet med varme i til å tørke skinnet. Undervegs i tørkinga kan du strekke og riste skinnet noen ganger.
   Hvis ulla er floket må den greies ut med for eksempel en hundekam eller børste.
   Villsau har finfibret underull som gjør den veldig god og varm for sauen. Ulla er også svært populær til toving/filting. Som skinnfell derimot har den en ulempe med det at den ikke tåler bruk/slitasje. Hvis du sitter på et villsauskinn tover det seg veldig lett, og bør gres ut jevnlig.
   Lykke til!
   Hilsen Britt

 6. Junhild Angell sier:

  Hei. Har sølt kaffe på hudsia av villsaufellen min, den er med mønstertrykk på. Er det håp om å få bort kaffeflekkene?

  Mvh Junhild.

 7. Hei, jeg kjøpte et villsauskinn på nett, det stinket sau allerede før jeg pakket det opp. Nå har jeg vasket det i maskin med milo på 30 grader to ganger, latt det tørke langsomt og luftet det ute i to døgn. Det lukter ikke lengre så sau av selve ulla, men heller at lukten sitter i huden. Er det noe man kan behandle/smøre på huden for å få vekk den værste lukta? Jeg tror ikke denne fellen er behandlet på noen som helst måte fra før av, da det også sitter en del bøss innerst i ulla.

  Mvh Isabel

  • skinnfell sier:

   Hei
   Det var leit, men kanskje også litt typisk for «å kjøpe utsett». Skal man gjøre det, bør man i hvert fall passe på å kjøpe av noen som har greie på saueskinn og benytter seg av et seriøst berederi!
   Når det lukter gammelt fenalår av skinnet kommer det av at skinnet ikke ble ordentlig avfettet i beredningsprosessen. Jeg vet om flere som har opplevd det, – og henvendt seg til meg med spørsmål om hjelp. Dessverre er det ikke mye jeg kan bidra med i sakens anledning.
   Det du allerede har gjort er det jeg ville foreslått. I tillegg kan du eventuelt smøre inn skinnet på kjøttsiden med en hudkrem ( bodylotion) som lukter godt og kanskje kan kamuflere- eller parfymere over lukta (stanken).
   Jeg håper du i hvert fall fikk skinnet billig!

 8. Ragnhild sier:

  Prøv sola.
  Kjøpte tøfler på skinnmarknad i Brasil som lukta kadaver.
  Sola tek lukta, sa dei. Bror min fekk dei i gåve, rynka på nasa, sette dei ute i solsteiken når sola kom og det hjalp, lukta forsvann.
  Tøflene var laga i ufarga lær.
  Ragnhild

 9. Cecilie Melland sier:

  Jeg kjøpte 2 reinsdyrskinn på loppis. De er veldig stive og uformelige. Fins det noen måte å behandle dem slik at de blir litt mykere og mer medgjørlige?

  • skinnfell sier:

   Mange reinsdyrskinn er ikke egentlig beredt, men bare tørket. Da er jeg redd det ikke er så mye å gjøre med det. – Men jeg har egentlig ikke greie på reinskinn.

 10. Heidi sier:

  Hei, jeg har funnet fram min gamle saueskinnsjakke fra alexsander skinn., fra 80 tallet. Den er desverre veldig skitten. Kan jeg vaske den i maskinen

  • skinnfell sier:

   Hvis den er veldig skitten, er det kanskje ikke så mye å tape på det, men jeg vet ikke hvordan skinnet i slike kåper er beredt, så jeg kan ikke garantere noe!

 11. Sølvi sier:

  Vi har et skinn av villsau som har ligget i en solfylt krok og som nå har blitt helt grønt/misfarget. Finnes det noen kjente metoder for å reversere denne prosessen? Har hørt rykter om at skinnet kan ha vært krom-behandlet og at det er dette som forårsaker det…

  • skinnfell sier:

   Hei
   Dette har jeg dessverre ikke noen forklaring på og heller ingen tiltak mot. Hvis skinnet er kromberedt, vil det være enkelt å vaske det. Det hjelper kanskje ikke, men det skader ikke heller.

 12. Norun Motland sier:

  Hei! Jeg har kjøpt en brukt fell fra villsau, som trenger en oppfriskning. Det virker ikke skittent, men ullen er flat og sammetovet noen steder. Kan jeg spraye med feks balsamspray og gre med kost?

 13. Sandra Jøsang sier:

  Hei. Vi opplevde husbrann for en måneds tid siden og da fikk to flotte reindsdyrskinn sot og røykskader. Har du noen tips til hva som kan hjelpe? Kan de vaskes i vaskemaskin?

 14. Inger Holm Jørgensen sier:

  Hei. Laget en skinnfell til mitt lille barnebarn . Han var uheldig å sølte kakao på fellen. Jeg lurer på om jeg kan «smøre» sunlightsåpe og vann på flekken og skylle godt, istedenfor å vaske hele fellen. Mvh. Inger.

 15. Inger Holm Jørgensen sier:

  Tusen takk for sva, det kom fort. . Et ekstra spørsmål : skal jeg bruke kaldt eller varmt vann. Det er jo melkeprodukt. Legger også til at det var på hudsiden det blei sølt, og som har påtrykt mønster.
  Mvh. Inger.

 16. Eva Limi sier:

  Hei – jeg må vaske to villsauskinn, fordi det har vært mus på dem. Har tenkt meg å håndvaske dem med milo, bruke balsam i pelsen og strekke som det blir anbefalt, men noen sider anbefaler også å bruke lano på kjøttsiden etterpå. Mitt spørsmål er nå – er det Lano-såpe det er snakk om og er det det beste bløtgjøringsmiddel eller finnes det andre midler som er bedre?

  • skinnfell sier:

   Jeg vet at noen har brukt body lotion med hell. Det viktigste tror jeg er en fysiske bearbeidingen av skinnene, riste, gni, tøye!

 17. Birger sier:

  Hei! Har saueskinnsfeller som er oppgitt å skulle være fra Irland… store, tykke, mørkebrune, og gode! Vi bruker de på tur til som sitte/liggeunderlag rund bålet osv… Er veldig fornøyde, men de blir litt stivere i huden etter å ha blitt våte. Som du skriver kan det brukes en bodylotion for å myke opp, men finnes det impregnering, olje el, som beskytter huden mot fukt? Nå virker det som den nesten suger vann. Jeg tenker på at det er i prinsipp vanlig å impregnere/olje lærprodukter for å beskytte mot vann…? Hva er risiko ved evt behandling? Pels løsner, hud sprekker..?
  Takknemlig for svar!
  Mvh Birger

 18. Christina sier:

  Hei.
  Har vilsaueskinn. De som er mye brukt har blitt litt flate. Prøvd å børste disse, men synd de blir så tørr i utseende da. Er det noe man kan gjøre for at de skal se freshe og fine ut igjen?

  • skinnfell sier:

   Du kan spraye ullsiden med vann fra ei dusjeflaske, og gjerne tilsette litt skyllemiddel med lanolin (fra Milo). Du må gni vannet litt nedi ulla, og riste skinnet godt etterpå. Du kan gjerne dusje det flere ganger. Lykke til!

 19. Anna sier:

  Hei!
  Jeg har en gyngehest/sau (tror den kalles Valdressau) fra Husfliden kjøpt tidlig 90-tall som jeg fikk som lita jente og som jeg gjerne vil gi videre til sønnen min. Sauen er mye, men pent brukt. Så selvfølgelig er ulla blitt litt flokete og «flatt». Er det noen lur måte å rengjøre den på før jeg gir den til gutten min? Kan jo hverken strekke eller riste skinnet dersom den blir gjennomvåt.

  På forhånd tusen takk for hjelpa 🙂

  • skinnfell sier:

   Jeg tror det kan være lurt å spraye på litt vann og gjerne tilsatt litt skyllemiddel fra Milo som inneholder lanolin. Så kan du ev gre den med en hundekam/børste og «rufse til» skinnet igjen med fingrene. La sauen stå så den får tørke godt. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s