Innskjøting i saueskinn

I «armhulene» til sauen vokser det ikke ull. Det er der vi lager innskjøtinger for å få skinnet til å «vokse», slik at vi kan utnytte skinnet bedre. Vi vil selvfølgelig at skjøtene skal bli pene og bortimot usynlige. Her er mitt triks for å få det så pent som mulig:

 

Først klipper jeg bort den hårløse biten av skinnet. Jeg klipper en slak og jevn bue. Så legger jeg plexiglasslinjalen min oppå. Jeg lar linjalen følge ytterkantene av skinnet. Oppå linjalen legger jeg gjennomsiktig plast eller papir. Nå bruker jeg omslagsmapper av plast som jeg klipper opp i bunnen. Med en sprittusj tegner jeg av konturene av hullet, slik at jeg får et mønster som er akkurat like stort som skinnbiten som mangler. Så klipper jeg mønsteret ut fra plasten. Det kan være lurt å skrive noe på mønsteret, slik at du ikke kommer i skade for å bruke det fra vranga.

 

Tegn av mønsteret på en skinnbit. Husk å la den nye biten ha ulla i samme vokseretning som feltet der den skal sys inn.

Jeg legger den nye skinnbiten på plass der den skal sys inn og merker opp der skinnet skal møtes, slik at jeg ikke drar det ut av stilling mens jeg syr. Så syr jeg med kastesting over skjøten og når sømmen er ferdig sydd, flater jeg ut sømmen med et glatt håndtak på ei saks.

 

Nå er det på tide å renklippe ytterkanten av skjøten.

Så sys båndet over sømmen:

 

Husk alltid å sy yttersvingen først. Jeg bruker 10 mm bredde på bandene. Da er det ikke noe problem å jevne ut den ekstra lengden på båndet i innersvingen.

– og fra ullsiden kan ingen se at det er en innskjøting her!

DSC_0510

Fra «Skinnfellgruppa» på Facebook tar jeg med følgende :

Spørsmål- kan man ikke bare bruke den biten man klipper ut som mal for den nye som skal skjøtes inn? Eller blir den litt unøyaktig?

Den blir (nesten) alltid for stor! Husk at sauen var tredimensjonal, og nå prøver vi å lage et flatt skinn. Det varierer mye hvor godt skinnet er strekt ut i beredningen. Jeg har god erfaring med å benytte denne teknikken selv. Nå har jeg lært bort denne måten å gjøre det på i kursene jeg har hatt gjennom mange år og resultatene er mye bedre.

Reklame

Om skinnfell

Skinnfellmaker
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s