Det er mange som lurer på ting som har å gjøre med trykking på skinn. Det er i grunnen ikke rart, for fargen jeg og de fleste andre bruker, blir ikke markedsført til dette bruket. Heller ikke er fargene å få kjøpt ferdig, men må blandes til. – Og som om ikke det skulle være nok, kan vi ikke følge bruksanvisningen for fargen heller.
Siden jeg akkurat i dag har tatt jobben med å blande til farger og klargjøre for sommerens kurs, tenkte jeg at dette er et godt tidspunkt for å skrive litt om åssen jeg gjør det.
Jeg kjøper tekstiltrykkfargen fra Panduro. Den heter Palett, og jeg bruker hvitt, svart, brunt, rødt og blått.
Jeg bruker hvitt som utgangspunkt for alle grånyansene. Det er lurt å være forsiktig med svart, for det skal lite til!
Litt brunt i lys grå, og vips ( – eller visp om du vil …) så har du beige. Litt blått i mellomgrå, så blir det gråblå.
Med utgangspunkt i Panduro sin brunfarge (som forresten varierer mye mellom ulike produksjoner) lager jeg rødfargen jeg er så glad i . Jeg bruker litt av den rene rødfargen fra Panduro og demper ned fargen med litt grått. Brunfargene mine er Panduro sin farge med grått eller svart i.
Jeg lager ni ulike farger/nyanser. Alle disse er ganske neddempede, men jeg synes det passer best til materialet og tradisjonen jeg arbeider i. For å få lik farge neste gang jeg skal blande farger, passer jeg alltid på å ha litt av den gamle fargen igjen på ei flaske, slik at jeg kan dryppe oppi den nye fargen. Da ser jeg fargeforskjellene tydelig. Jeg blander fargene med en handmikser og justerer til riktig farge mens mikseren går.
Noen ganger kan fargen ha tykk konsistens. Da er det greit å tilsette litt vann.
Hvis du hører til den lille gruppa mennesker som leser bruksanvisninger, kan det være ganske forvirrende når det gjelder Palett og trykking på skinn. Denne stofftrykkfargen kan fikseres/herdes med varmen fra et strykejern i noen sekunder når den brukes på stoff . Slik varmeherding må man selvfølgelig ikke utsette skinnfellen for! Herdingsprosessen skjer også ved romtemperatur, men den tar mye lengre tid. Det er derfor vi skal være litt forsiktig med fellen den første uka etter at den er trykket.
For å beskytte trykksiden av fellen, kan den impregneres med impregneringsspray for semsket skinn eller tekstil.
Etter at trykket har fått tid til å herds/fikseres tåler det aldeles utmerket vask, (max 30 grader) hvis skinnet forøvrig tåler det.
Hei!
Hvilken type impregneringspray bruker du? Kjøper du den og på Panduro?
Hei, jeg var på Panduro, men de svarte at hvis skinnet skulle være utendørs, kunne jeg ikke bruke deres farge. Den ville løse seg opp i fuktighet, siden en ikke kan få fiksert den som på bomull. Jeg tenkte å trykke på en saueskinnskåpe jeg har arvet og der det dessverre er noen flekker foran.
Har du noen forslag til farge jeg kan bruke?
Mvh liv Skaare, Oslo
Jeg har hatt skinnfellene mine ute i snøen for rengjøring og lufting i årevis, og trykket er like fint! Det tåler også vask på max 30 grader.Herding er en prosess som foregår ved romtemperatur også, den tar bare mye lengre tid. Kanskje ei uke, i motsetning til 30 sekunder under strykejernet. Det er ikke sikkert de som svarer for Panduro har spesialkompetanse på akkurat dette.
Kjempefint innlegg. På den mørkeste brune, har du noe hvitt i den eller er det den brune fra flaska?:)
Jeg har kjøpt noen trykkblokker og forsøker meg for første gang. Spennende 🙂 Nå lurer jeg på hvordan du rengjør og oppevarer trykkblokkene?
Når det gjelder rengjøring; se på Fjellform sin katalog, der står det om renhold av trykkblokkene (helt først, tror jeg)
Jeg har blokkene liggende i plastkasser med et mykt ark mellom lagene.
Takk for at du deler Britt.
Det er så greit å kunne finne det meste av prosessene til en ferdig fell med å følge deg.
Enten hær eller i boken din.
Det gir både kunnskap og inspirasjon.
Takk for hyggelig kommentar!